• Startsida

OBSERVERA - VI STÄLLER IN

IDROTTSCAFÉET RESTEN AV VÅREN

På grund av smittorisken från Coronaviruset ser vi oss nöd-sakade att ställa in vårt Idrotts-café under resten av våren.
Vi vill på grund av det rådande smittoläget  inte ta några onödiga risker och har därför tagit beslutet att ställa in vårt Idrottscafé under resten av våren. Förhoppningsvis kan vi flytta föredrags-hållarna till höstprogrammet, som preliminärt börjar onsdagen 2 september (vecka 36). Det innebär att Håkan Gustafsson, Martin Jönsson, Ulf Dovermark och Simon Aulén är med i höstens program istället. Följ utvecklingen här på vår hemsida.

MEDLEMSRESAN

Vår planerade medlems-resa måndagen 11 maj är tills vidare inställd. Avsikten var att besöka Borås Idrottshistoriska Museum samt titta på den Allsvenska matchen Elfsborg - BoIS. I  nuläget är det mycket oklart när den matchen kommer att spelas, men vi försöker hänga med i händelseutvecklingen. Följ utvecklingen här på vår hemsida!

STÄNGT PÅ VARBERGS IDROTTSMUSEUM

På grund av den rådande situationen med risk för Coronavirussmitta har vi beslutat att stänga  Varbergs Idrottsmuseum tills vidare. När vi kan öppna igen vet vi inte i dagsläget, men vi kommer att meddela det här på vår hemsida.
 

Årsboken Varbergsidrotten 2019 kom före jul och har du inte hämtat ditt exemplar ännu (gratis till alla medlemmar, annars är priset 150:-) får du vänta med att göra det tills vi öppnar Varbergs Idrottsmuseum igen. När det blir meddelas här på vår hemsida. 

Referat från årsmötet 18 februari

Drygt 20-talet medlemmar hade mött upp när Varbergs Idrottshistoriska Förening höll sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen den 18 februari. Errol Flysjö omvaldes som föreningens ordförande och omval blev det även av ledamöterna Jan Nilsson och Thore Kastberg. Som ny styrelseledamot valdes James Johansson som ersätter Birgitta Andersson som undanbett sig omval. Ny i styrelsen är också Kenneth Karlsson (fyllnadsval efter bortgångne Sven-Ivar Jögård). Kvarstående i styrelsen för ytterligare ett år är Bengt Gabrielsson och Håkan Magnusson.
Revisorerna Leif Johansson och Hans-Eric Bengtsson omvaldes och som revisorssuppleant nyvaldes Ronny Bengtsson. Valberedningen består av Stig Andersson, Sven Bastholm och Bengt-Åke Bengtsson (nyval).
Mötet, som inleddes med en tyst minut för avlidna medlemmar, avslutades med att Errol Flysjö avtackade Birgitta Andersson med blommor för det gagnerika arbete hon nedlagt i föreningen.
Efter förhandlingarna informerade Errol Flysjö om bland annat verksamheten vid Idrottsmuseet på Bandholtzgatan och det rika bildmaterial på runt 5 000 fotografier som föreningen förfogar över.
Som avslutning bjöd föreningen de närvarande på traditionsenlig fika.
 

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2019

2019-01-01  -  2019-12-31

Styrelsens sammansättning: ordförande Errol Flysjö, sekreterare Håkan Magnusson, kassör Jan Nilsson, vice ordf. Sven-Ivar Jögård, vice sekreterare Bengt Gabrielsson, ledamot Birgitta Andersson, Thore Kastberg.

Valberedning: Sven Bastholm, James Johansson och Stig Andersson.
Revisorer: Leif Johansson och Hans-Eric Bengtsson.

Styrelsesammanträden: Under året har föreningen haft elva protokollförda styrelsemöten.
Medlemsantal: Vid årsskiftet 2019-2020 var medlemsantalet 470. Vårt mål är att öka vårt medlemsantal.  
 
Övriga möten/Årsboken: VIHF ger sedan 2010 årligen ut "Varbergsidrotten", en dokumentation av idrotten i Varberg med både historiska och aktuella artiklar. Under 2019 hade bokredaktionen, som består av Sven-Ivar Jögård, Jan Nilsson, Bengt-Åke Bengtsson, Errol Flysjö, Hans-Eric Bengtsson, Kenneth Karlsson, Gunnar Carlsson, Bo-Göran Gustafsson och Bengt Gabrielsson ett flertal "bokmöten". Årsboken "Varbergsidrotten 2019"var klar strax före jul. För andra gången ingick boken i medlemsavgiften  och medlemmarna fick hämta sin bok på vårt Idrottsmuseum. Årsboken trycktes upp i 800 exemplar och vid årsskiftet hade ungefär en tredjedel av årsböckerna hämtats.
 
Årsmötet: Måndagen den 25 februari 2019 hade VIHF årsmöte i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Årsmötet följde den sedvanliga dagordningen och efter att valen genomförts berättade dagens gäst, Varbergs BoIS Brottning, om sin verksamhet och om JSM i brottning som kommer att arrangeras i Varberg. Det var ordförande Daniel Spetz och tränaren Kim Holk som var på plats och det var ett uppskattat inslag.
 
Idrottscafé: Under året hölls fjorton idrottscaféer, sju på våren och sju på hösten, med följande innehåll:
23 jan            Caféer och bagerier/Ronald Johansson berättar och visar bilder.
06 feb           Idrottslegendarer/Uno Grönkvist berättar och visar bilder.
20 feb            De sista skidåkarna/film.
06 mar           Damfotboll och badminton/Anette Börjesson berättar om sin karriär.
20 mar           Hellmans bilder/Björn Johansson visar bilder ur Ingvar Hellmans album.
03 apr            Fotboll/Folkets Hus kl. 18/Olle Nordin berättar om sin karriär som aktiv                          och tränare i svenska fotbollslandslaget.
17 apr            Folksam Grand Prix/Varbergs GIF Friidrott informerar om sommarens                            tävling.
- sommaruppehåll –
18 sep            HK Varberg i Handbollsligan/Ordförande Peter Ideböhn berättar.
02 okt             Om doping/Läkaren Sverker Nilsson berättar.
16 okt             O-ringen 1993/Jan Nilsson och Björn Johansson berättar och visar                                 bilder.
30 okt             WIC i eliten/tränarna Pelle Körberg och Kent Göransson berättar.
13 nov            BoIS Fotboll i eliten/tränarna Jocke Persson och Fredrik Danielsson                               berättar.
27 nov            Idrottande kommunalare/Björn Johansson berättar och visar bilder.
11 dec            Årets Stipendiat + Bildspel Varbergsidrotten 2019/Errol Flysjö berättar

Vårt idrottscafé är fortfarande populärt och genomsnittet för antalet åhörare hamnade för 2019 på 69 stycken, ett antal som vi är stolta över. Över hundra åhörare var det 23 jan (105), 3 apr (145) och 13 nov (110) och det är stimulerande siffror.  
 
Idrottsmuseum: 26 mars 2018 öppnade vi Varbergs Idrottsmuseum i vår lokal på Bandholtzgatan 31. Under 2019 har vi haft ett flertal besök av grupper som velat komma och besöka museet och vi har även haft öppet museet på onsdagar mellan 16 och 18, även under sommaren. Vi firade även ettårsjubileum med poängpromenad och fika och extraöppet i museet söndagen den 24 mars.Vi har stora förväntningar på Idrottsmuseet och dess roll i föreningens fortsatta utveckling. Vi är medvetna om att det kräver mycket arbete och vi jobbar på med utformningen av våra utställningar. Vi hoppas att kunna utnyttja de 150 kvadratmeterna i vårt Idrottsmuseum på bästa sätt och ta väl vara på de saker som vi fått.
 
Hemsida: Vi fortsätter med att informera om vår aktuella verksamhet med hjälp av vår hemsida, www. varbergsidrottshistoriska.se. Vi försöker att hålla sidan uppdaterad och ser med glädje att det är många medlemmar som söker sig till hemsidan, när de vill ha reda på vad som är på gång i föreningen. Kom gärna med synpunkter på vår hemsida.
 
Medlemsutflykt. Den 10 december gjordes en bussutflykt för intresserade med-lemmar till Partille för ett besök i den förnämliga Partillehallen och matchen i Handbollsligan mellan Sävehof och HK Varberg. Det var trettiofem medlemmar som var med på resan och de fick uppleva en fantastisk arena och en underhållande handbollsmatch.
 
Övrig verksamhet: Vår förening har varit representerad vid kommunsammanträde för kulturföreningar. Vi har även sökt och fått bidrag till vår verksamhet hos Varbergs kommun. Under verksamhetsåret deltog föreningen på Seniormässan i Sparbanks-hallen med en monter.
 
Slutord: Föreningen har nu öppnat ett Idrottsmuseum och vår verksamhet är både omfattande och arbetskrävande. Vi i styrelsen behöver mer hjälp för att orka med våra arbetsuppgifter på ett bra sätt. Vi välkomnar frivilliga krafter till våra olika verksamhets-områden. Vi märker att för att utveckla Idrottsmuseet krävs det mycket arbetstid. Vi ser positivt på vår förening och det ökande intresset för vår verksamhet. Som vanligt är vi tacksamma för tips och idéer vi tror på en fortsatt positiv utveckling för Varbergs Idrottshistoriska Förening.
 
Varberg i februari 2020
 
Errol Flysjö,  Håkan Magnusson, Jan Nilsson, 
Thore Kastberg, Birgitta Andersson, Sven-Ivar Jögård, Bengt Gabrielsson

Vem blev stipendiat förra året ???

Du missar väl inte porträttet på vår stipendiat Jonatan Carlsson?
Se under fliken "Om föreningen/stipendium"!
Där hittar du även porträtt på våra tidigare stipendiater
och på stadgarna för vårt stipendium.

Nu är den här - Varbergsidrotten 2019

Äntligen är den här - Varbergsidrotten 2019, årets årsbok, den tionde i ordningen. Årsboken finns att hämta för alla medlemmar på Varbergs Idrottsmuseum (Band-holtzgatan 31) onsdag 8 januari år 2020 kl 16-19 och följande onsdagar mellan 16 och 18.
Är du inte medlem är du förstås ändå välkommen till vårt Idrottsmuseum! - och vill du köpa årsboken kostar den 150:-

Välkomna!!

"Varbergsidrotten 2019" är klar och det blir den tionde och sista boken i serien. VIHF kommer att fortsätta att dokumentera Varbergsidrotten men det blir på ett annat sätt i framtiden - vi återkommer med information här på vår hemsida.
Det blev således tio årsböcker om Varbergsidrotten och de sista årgångarna har boken varit på 300 sidor och helt i färg. Boken ingår i medlemsavgiften för VIHF och den kan hämtas på Varbergs Idrottsmuseum (Bandholtzgatan 31, i svängen mitt för Ryttargången, i en källarvåning) på onsdag 8/1 kl 16-19 och följande onsdagar kl. 16-18. Hjärtligt välkommen.

IN MEMORIAM

Sven-Ivar Jögård lämnade oss den 2 december efter en tids sjukdom - och saknaden är stor. Sven-Ivar var under tiotalet år en energisk styrelsemedlem och en idog medarbetare i vår årsbok om Varbergsidrotten. Han var även en uppskattad föreläsare på vårt Idrottscafé. Sven-Ivar hade ett gediget idrottsintresse och skrev på vår hemsida under rubriken "För femtio år sedan". Särskilt friidrotten låg Sven-Ivar varmt om hjärtat och han var en stor tillgång med sitt fenomenala sifferminne och sitt kunnande. När vi andra diskuterade vinnaren kunde Sven-Ivar berätta om mellantider och sluttider för de fem-sex främsta - han var en unik person.
Sven-Ivars intresse och positiva attityd till vår verksamhet och hans starka engagemang in i det sista lämnar starka minnen och det gör att saknaden efter Sven-Ivar känns så stor. Våra tankar går till de närmast sörjande; hustrun Agneta, barn och barnbarn. 


Du är alltid Hjärtligt välkommen till
Varbergs Idrottsmuseum när vi har öppet.
Vi har öppet alla onsdagar 16 - 18,
men från och med 17 mars har vi stängt tills vidare på grund av
Coronaviruset och smittorisken.


(Vårt Idrottsmuseum har adress Bandholtzgatan 31,
ingång från gatan till en souterrängvåning, mitt för Ryttargången)


OBSERVERA: Det finns möjlighet för föreningar och mindre sällskap (max. 20 personer) att komma och titta på vårt Idrottsmuseum (beställ tid för visning).
Ring Errol Flysjö (0730 - 688 530) eller Jan Nilsson (0702 - 928 918)
för bokning av tid.

GDPR. VIHF följer riktlinjerna för EUs nya General Data Protection Regulation (GDPR), som innehåller många förändringar på hur personuppgifter får hanteras jämfört med den nuvarande personuppgiftslagen (PUL). Förordningen trädde i kraft den 25 maj 2018.

IDROTTSMUSEET öppnades 26 mars 2018

Äntligen är det öppnat - Varbergs Idrotts-historiska Förenings IDROTTSMUSEUM. Den "officiella" invigningen skedde måndagen 26 mars 2018, när hedersmed-lemmen Liss Bossmark med bravur klippte av det blågula bandet under ordföranden Errol Flysjös överinseende.
VIHF hade tjuvöppnat idrottsmuseet lördag-söndag då vi bjöd på fika och det var riktigt mycket folk som kom och tittade på IDROTTSMUSEET. Det var idel positiva omdömen och uppskattningsvis nästan trehundra personer de båda dagarna, med lite fler besökare på lördagen.
På söndagen var Ingvar Hellman på besök och konstaterade att Ann-Christin Hellmans prisskåp hade kommit på plats. Nedan några fler bilder från ÖPPET HUS-dagarna.

Långväga gäster på IDROTTSMUSEET. Bröderna Svensson från Gällared granskade våra skidor.
Långväga gäster på IDROTTSMUSEET. Bröderna Svensson från Gällared granskade våra skidor.
Mats Nirme, till vänster, har en intressant historia att berätta för Jan Nilsson
Mats Nirme, till vänster, har en intressant historia att berätta för Jan Nilsson
Gamla idrottsfilmer är intressant underhållning i vårt IDROTTSMUSEUMS läshörna.
Gamla idrottsfilmer är intressant underhållning i vårt IDROTTSMUSEUMS läshörna.
Intresset var stort bland besökarna och våra montrar studerades ingående.
Intresset var stort bland besökarna och våra montrar studerades ingående.

BLI MEDLEM i VIHF
För bara 200:- per år blir du medlem i Varbergs Idrottshistoriska Förening. Som medlem kan du följa med på våra resor, du stöttar vår flitiga bokutgivning och du är naturligtvis extra välkommen till våra populära Idrottscaféer! I medlemsavgiften ingår även årsboken "Varbergsidrotten".
Gå in under fliken "Om föreningen" och klicka på "Bli medlem" så kan du
anmäla dig den vägen!
Även för föreningar/företag är medlemsavgiften per år 200:-

 

Vår årliga bok om Varbergsidrotten
har hittills kommit ut NIO gånger ...
och nu jobbar vi med den tionde !!!