Vårens sista Idrottscafé 
onsdagen den 17 april kl. 14


Vi avslutar vårsäsongen onsdagen den 17 april med att Varbergs GIF berättar om sommarens stora friidrotts-evenemang på Påskbergsvallen, FOLKSAM GRAND PRIX.
Det blir "som vanligt", start kl. 14 i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Fri entré för alla medlemmar i VIHF. Fika till självkostnadspris, 20:- Är du inte medlem går det bra att lösa medlemskap på plats. Det kostar 200:- och då ingår vår årsbok Vasrbergsidrotten (värde 150:-) i medlemskapet.

Olle Nordin gästade oss
onsdag 3 april kl. 18 i Folkets Hus

Det var ett unikt tillfälle att få lyssna på en av svensk fotbolls stora, Olle Nordin, med en fotbollskarriär som omfattar VM-spel som aktiv (Argentina 1978) och som förbundskapten (Italien 1990) onsdagskvällenn i Folkets Hus. Olle Nordin, som gjorde 19 landskamper (2 mål) som aktiv och var förbundskapten 1986 till 1990 - och tog oss till VM-slutspel 1990 för första gången på tolv år - höll ett mycket uppskattat och inspirerat framförande i 90 minuter. Det blev en detaljerad och öppenhjärtlig berättelse
om såväl den aktiva karriären, som omfattade bland annat allsvenskt spel i IFK Norrköping, IFK Sundsvall och IFK Göteborg, som om sina många år som tränare. Olle har bland annat verkat i Frölunda, Vålerengen, Al Wasi, IFK Norrköping och AIK - och det svenska landslaget.
Det var ett samarrangemang mellan Varbergs Idrottshistoriska Förening och SISU Idrottsutbildarna som lockade nästan 150 personer. Föredraget avslutas med en frågestund där Olle gav klara och genomtänkta svar på frågorna. Det blev en trevlig kväll i fotbollens tecken och vi i VIHF tackar SISU för vårt långvariga samarbete, Olle Nordin för att han gjorde den långa resan från Stockholm bara för att hålla föredraget och alla åhörarna som gjorde kvällen minnesvärd.

På Idrottscaféet onsdag 20 mars kl. 14

Björn Johansson visar bilder ur Ingvar Hellmans fotoalbum. Det blir gamla bilder från Ingvars tid som ledare och aktiv, från fotboll och brottning, från domarkarriären - och lite blandat. En nostalgisk eftermiddag med massor av härliga idrottsbilder, sammanställda av Björn Johansson, kommenterade av Björn Johansson och Errol Flysjö.
Som vanligt är vi i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27, vi börjar kl. 14 och alla medlemmar är välkomna.
Är du inte medlem kan du lösa medlemskap på plats, årsavgift 200:- och då ingår årsboken Varbergsidrotten.
Fika till självkostnadspris - 20:-

Onsdag 6 mars: Anette Börjesson

Onsdag 6 mars gästas vårt Idrottscafé av Anette Börjesson, ett av svensk damfotbolls allra största namn med bland annat 70 landskamper (under åren 1975-1988) på meritlistan. Med Jitex (från Mölndal) blev hon svensk mästare sex gånger och svensk cupmästare tre gånger och tog EM-guld 1984 och EM-silver 1987. Anette var  landslagsspelare i badminton under åren 1973-1986 och gjorde 65 landskamper. I EM i badminton har Anette silver och brons i såväl damsingel som mixeddubbel.  Anette spelade även allsvensk handboll för Mölndals HK under åren. Det är således en mycket meriterad idrottskvinna som besöker oss och hon kommer att utfrågas om sin idrottskarriär av Errol Flysjö.
Vårt Idrottscafé är, som vanligt, i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Vi börjar kl. 14.00 och det är öppet för föreningens medlemmar. Är du inte medlem i Varbergs Idrottshistoriska Förening ännu går det bra att lösa medlemskap på plats, pris 200:-. Vi serverar fika för 20:-

Hjärtligt välkomna till vårt Idrottscafé. 

Idrottscaféet onsdag 20 februari

Onsdag (20 februari) var det filmvisning i Idrottscaféet. Filmen presenteras nedan och den är nästan en och en halv timma lång - men den var sevärd. En hyllning till våra gamla skidhjältar. Filmen mottogs väldigt positivt av de 71 gästerna på vårt idrottscafé.

De sista skidåkarna
En ursvensk dokumentär långfilm

I filmen träffar man Gustav Husum-Jonsson, Artur Häggblad, backhopparen Sven Selånger, Lars Theodor Jonsson, bröderna Ivan och John Lindgren, Martin Matsbo, Hjalmar Bergström, samt ”juniorerna” i sammanhanget, Mora-Nisse Karlsson och Martin Lundström.
Dessa skidhjältar är inskrivna i den svenska vintersportens historia.
De var vid inspelningen levande legender. Flera av dem är i dag döda legender. För generationer skidälskare är de idoler, men hos dagens yngre sportintresserade har kanske deras namn börjat blekna.
Jag och min filmkamrat och fotograf Erik Eriksson sökte upp dessa stora starka karlar ur skidsportens förflutna. Vi pratade med dem, intervjuade dem, och när det var möjligt, trots deras höga ålder, följa dem ut i skidspåret.
Dessa skidstjärnors och veteraners minnen och kunskaper om ett idrottsliv finns ganska sparsamt bevarade i ljud och bild. En del tävlingssituationer har bevarats i journalfilmer från det stora SF-arkivet, som finns i Sveriges Televisions filmarkiv (och ofta använda i sportprogram i TV).
De sista skidåkarna har sin utgångspunkt i skogslandet och handlar om äldre människor med unika livserfarenheter. Samtliga presenterade skidlegender kommer från norrländsk fattigmiljö. Deras karriär är den rena amatörens. De tjänade aldrig pengar på sina framgångar och färdigheter. I stället fick de genom idrotten en chans att komma loss från slitet som skogsarbetare och få se världen, möta nya miljöer och träffa andra människor.
För några av dem kom sportframgångarna att förändra deras liv, inte minst arbetslivet, efter karriären. 
·          Varför har vi kallat filmen De sista skidåkarna?  
Vi menar att efter dessa skidstjärnor kom en annan tid, med nya materiel, vetenskapliga träningsmetoder, central ledning, sponsorer och pengar.
Vi anser att till exempel den store skidåkaren Sixten Jernberg – som här inte finns med - representerar början på en modernare epok i skidsporten. Detta kan naturligtvis diskuteras, men utan tvivel kom en ny sorts skidåkning med annan utrustning (plastskidor), annan teknik och annorlunda typer av skidåkare.
Därför titeln De sista skidåkarna – vilka egentligen var de  f ö r s t a  skidåkarna!
Vi vill alltså berätta om gamla skidåkare och klassisk skidåkning.
Men vi vill också säga något om ett Sverige som förvandlats och som till stora delar försvunnit och ersatts av den nya tidens moderna samhälle och människa.
De olika inslagen med den förra tidens skidåkare speglar, tror vi, olika öden, andra erfarenheter och annorlunda liv.
Den gamla tidens skidåkare försvann ofta ut i ödemarken för att träna – och för att arbeta i skogen. Han kunde vända samhället ryggen – som samen Lars Theodor Jonsson – och praktiskt taget leva som eremit. Någon annan blev småningom fabrikör i skidutrustningar, Martin Matsbo. En tredje, Husum-Jonsson, blev vallningsexpert och affischnamn hos ett skidföretag. En fjärde blev köpman med välkänd sportaffär, Artur Häggblad. En femte, Martin Lundström, blev vapenhandlare, lokalpolitiker och har gjort sin stämma hörd i bygden. En sjätte, Mora-Nisse, blev bas för det väldiga Vasalopps-projektet.
De flesta höll formen uppe också efter den aktiva karriären och åkte gärna skidor högt upp i åren. Ingen slår Martin Lundström därvidlag som blivit senior-världsmästare flera gånger och som åkte snabbare som pensionär än när han tog OS-guld 1948!
De sista skidåkarna är således en kavalkad över den svenska skidhistorien och en underhållande berättelse om den stora svenska skidtid som flytt.
Många idrottsintresserade kan ha glädje av den här unika dokumentärfilmen, menar vi, som visar hur vital svensk skidsport alltid varit och vilken lyskraft den förra tidens stjärnor fortfarande har. (Jonas Sima)

Uno Grönkvist gästade Idrottscaféet
onsdag 6 februari kl 14.00

Minns de stora idrottslegendarerna! 
Möt dem som skrivit idrottshistoria! Jesse Owens, Nadia Comanechi, Alberto Juantorena, Vasilij Alexejev och blågula hjältar som Arne Borg, Sven Thofelt och Jan-Ove Waldner. Idrottsledare som He Zhenliang, Prins Bertil och Lord Killanin. Och så ”Idrottens fiende nr 1” Ivar Lo-Johansson.
Journalisten och författaren Uno Grön-kvist berättar om alla. I bildspelsform och i en ny bok förmedlar han sina intryck. Boken,"Från Haile Selassie till Bert Karlsson", säljs till signeringspris efter föredraget! Uno har varit verksam på bl a RF, SOK, Fotbollförbundet och Volleybollförbundet. Han har varit med om ett tiotal OS och otaliga VM jorden runt genom åren.

 

Vecka 4,
Onsdag 23 januari började vårt Idrottscafé vårsäsongen och först ut var veteranen Ronald Johansson, som visade lite gamla Varbergsbilder ur sin enorma samling. Temat var "Caféer och bagerier" vilket var lämpligt på vårt eget Idrottscafé. Vi var 109 åhörare på Ronalds föredrag och det var, som vanligt, mycket uppskattat.

vecka 48,
onsdag 28 nov. kl. 14

FOTBOLL - sportchefen Håkan Nilsson, Falkenbergs FF, besökte oss för att avslöja hemligheten bakom FFFs framgångar i fotboll. Hur klarade de av att göra comeback i Allsvenskan så snabbt? Hur kommer de att klara sig? Hur klarar de ekonomin? Det fanns många frågor och vi fick er en intressant eftermiddag tillsammans med Håkan från FFF! Ett mycket uppskattat föredrag med över hundra åhörare!

vecka 46,
onsdag 14 november kl. 14

gästas vi av Idrottsrådet i Varberg som företräder idrotten inom Varbergs kommun. Rådets syfte och primära uppdrag är att vara idrottsrörelsens språkrör i dialogen med Varbergs kommuns kultur- och fritidsförvaltning i ärenden och frågor som berör idrotten.

BOBSLEIGHÅKAREN JAN JOHANSSON

vecka 44,
onsdag 31 oktober kl. 14

gästas vi av en vinterolympier! Det är bobsleighåkaren Jan Johansson, som varit med i två OS, Sapporo 1972 och Innsbruck 1976, som kommer att berätta om en sport som är okänd för de flesta. Jan var bromsare i den svenska fyrmansboben, som styrdes av legendaren Carl-Erik "Jätten" Eriksson, såväl i Sapporo som Innsbruck. I Sapporo åkte Jan även tvåmansbob tillsammans med "Jätten" och de belade där en sensationell sjätteplats. 

vecka 42,
onsdag 17 oktober kl. 14

Triathlon - förra årets stipendiat Sebastian Norberg gästar oss för att berätta om årets tävlingar och om hur det är att vara en hårt satsande triatlet!

IDROTTSCAFÉET PÅ ONSDAG 3 OKTOBER

På onsdag kan vi presentera det för er, det efterlängtade filmarkivet som VIHF nu har tillgängligt via Internet. På onsdag kommer Sven-Ivar Jögård och Errol Flysjö att berätta hur det är tänkt att fungera. Det är tack vare "Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande" som vi i VIHF nu har tillgång till detta stora filmarkiv med idrottsfilmer. Sven-Ivar och Errol kommer att visa några personliga favoriter de redan har hittat i arkivet. De kommer också att  berätta vad som mer finns i filmarkivet. Det är en unik möjlighet vi nu har fått i VIHF och som vi hoppas kan komma våra medlemmar till gagn på ett smidigt sätt.
Idrottscaféet är som vanligt i IOGT-NTOs lokal på Prästgatan 27. Det börjar kl. 14 och det är öppet för alla medlemmar. Är du inte medlem kan du lösa medlemskap på plats för 200:- (då ingår årsboken Varbergsidrotten i medlemsavgiften). Fika som vanligt för 20:-. Hjärtligt välkomna!

Höststart Idrottscafé onsdag 19 sept. kl. 14

Vi fick besök av Melcher Andersson, Varbergs Motorklubb, som berättade om VMKs verksamhet. Melcher berättade om satsningen under senare år som VMK gjort på ungdomarna, vilket har inneburit betydande framgångar för flera lovande unga entusiaster i klubben. VMK har cirka 130 aktiva ungdomar, en fantastiskt fin siffra. Melcher gav oss en intressant inblick i motorns värld.